heeft u wel eens te maken gehad met kindermishandeling?

Soorten kindermishandeling

Er zijn bepaalde soorten kindermishandeling. Hieronder wordt een klein voorbeeld gegeven en wordt duidelijk in het kort uitgelegd wat deze soorten kindermishandeling precies inhouden.

Lichamelijke mishandeling
Eline is 4 jaar. Met nieuwsgierige oogjes hangt ze aan het aanrecht, benieuwd wat haar moeder klaarmaakt. ‘Ga toch eens weg!’ Moeder zet een hete pan op haar handjes.
Lichamelijk mishandeling is het toebrengen van verwondingen zoals kneuzingen, blauwe plekken, snij-, brand- of schaafwonden, botbreuken en hersenletsel. Deze verwondingen kunnen ontstaan door slaan, schoppen, knijpen, door elkaar schudden, branden, snijden, krabben, verstikking en vergiftiging. Ook een uitgevoerde of dreigende meisjesbesnijdenis valt onder kindermishandeling.

Lichamelijke verwaarlozing
Het is donker, tien uur ’s avonds. Robert van 7 jaar loopt op straat. Hij heeft het koud en het liefst zou hij wat warmers aan trekken. Maar dat gaat niet: zijn ouders zijn nog niet thuis.

Lichamelijke verwaarlozing is het aan het kind onthouden wat het voor zijn lichamelijke gezondheid en ontwikkeling nodig heeft. Dit zijn bijvoorbeeld goede voeding, voldoende kleding, schone kleding, voldoende slaap, goede hygiëne en benodigde medische verzorging.

Psygische of emotionele mishandeling
Boris komt thuis van school. Bartje, zijn 2 jaar jongere broertje, zit bij moeder op schoot. Moeder leest voor en streelt ondertussen Bartje over zijn hoofd. Boris houdt moeder zijn rapport voor de neus. Het staat vol mooie cijfers waar hij trots op is. Moeder pakt het rapport aan, legt het op tafel en keurt Boris geen blik waardig.
Onder psygische of emotionele mishandeling vallen de volgende dingen: Stelselmatig vernederen, kleinderen, pesten, bang maken, bedreigen met geweld, achterstellen, het verbieden met anderen om te gaan, eisen stellen waaraan het kind niet kan voldoen. Ook het getuige zijn van huiselijk geweld valt onder psygische en emotionele mishandeling.

Psygische of emotionele verwaarlozing
Kim huilt, een kwartier, een half uur. Ze ligt al de hele dag in haar bedje en wil eruit. Moeder hangt voor de tv. Vader is buiten, druk in de weer met zijn nieuwe auto.
Je spreekt van spygische of emotionele verwaarlozing wanneer je aan het kind onthoud wat het voor zijn geestelijke gezondheid en ontwikkeling nodig heeft. Dit is bijvoorbeeld aandacht, respect, veiligheid, scholing, contact, warmte, liefde, genegenheid en bevestiging.

Seksueel misbruik
Tara krijgt bezoek. Van een oudere man, een kennis van haar vader. Een uur later is hij weer weg. Ondertussen heeft hij Tara misbruikt en verkracht. Voor vader is het handig: hij krijgt van zijn vriend die auto die hij wou hebben mooi een stuk goedkoper.
Seksuele handelingen bij of met het kind, die niet passen bij de leeftijd of ontwikkeling van het kind, of seksuele handelingen waaraan het kind zich niet kan onttrekken zijn allemaal vormen van seksueel misbruik. Dit gaat van het betasten van het lichaam tot verkrachting en komt voor bij kinderen van alle leeftijden. Ook het tonen van pronografisch materiaal aan een kind valt onder seksueel misbruik.

Combinatie
Bij de meeste gevallen van kindermishandeling gaat het om een combinatie van de bovenstaande vormen. Jaarlijks zijn in Nederland naar schatting 100.000 kinderen het slachtoffer van kindermishandeling. Het gaat om kinderen in alle leeftijden, om jongens en meisjes met de meest uiteenlopende achtergronden. Kindermishandeling is een groot begrip. Ouders mishandelen hun kinden vaak niet met opzet, maar omdat het hun niet lukt om hun kinderen de zorg te geven die ze nodig hebben.

Shaken-baby-syndroom
Ook bestaat er nog zoiets al het Shaken-baby-syndroom. Dit is zoals je al in de titel hoort je baby of kind zo hard heen en weer shudden dat het ernstige schade oploopt. Het lichaam van een baby is zeer kwetsbaar, omdat nog niet allee spieren en botten zo ontwikkeld zijn dat zij optimale bescherming bieden. Flink heen en weer schudden van een baby is dan ook heel riskant. in het babyhoofdje, dat bij het schudden door de slappe nek heftig heen en weer beweegt, kan hersenschade ontstaan die leidt tot verlammingsverschijnselen maar soms is het zo erg dat het kindje zelfs kan overleiden!

münchhausen-by-proxy-syndroom
Een ouder met het syndroom van 'Münchhausen by proxy' doet alsof er ziekteverschijnselen zijn bij het kind. De ouder houdt artsen voor dat zijn kind klachten heeft die nodig medische behandeling behoeven. De artsen kunnen uiteraard niets vinden. Als ze wel iets vinden, komt dat omdat de ouder zo ver is gegaan de ziekteverschijnselen, bijvoorbeeld door vergiftiging, op te wekken. De ouder misbruikt het kind om zelf aandacht te krijgen.